#5 Tarasy Cytadeli
★★★★★★☆☆☆☆
Orzeźwiająca lemoniada
Sobotnie południe spędziliśmy w parku. Co robi łakomczuch podczas spaceru? Szuka miejsca gdzie może coś przekąsić! Dzięki drogowskazom trafiliśmy do Tarasów Cytadeli.
Zasiedliśmy przy jednym z wielu stolików – lokal jest naprawdę spory, ma sofki, leżaki na mini plaży, ławy. Nie wiem czemu, ale mam słabość do kolorowych kulek – nieważne, czy są to lampeczki, czy duże lampożyrandole. Każdy lokal z takimi okrągłymi cudeńkami ma u mnie plusa.
Zamówiliśmy lemoniadę – duża porcja w dzbanku dla dwojga. Małe zaskoczenie – napój jest biały, nieprzezroczysty (prawdopodobnie po shakerze), ale pysznie orzeźwiający.
Z przystawek wybraliśmy camemberta zapiekanego pod burakiem – mix na tyle ciekawy, że chcieliśmy spróbować. Niestety, danie okazało się niewypałem. Burak i ser sam w sobie były ok. Niestety kogoś podkusiło polać je obficie nienajlepszym sosem balsamicznym. Zupełnie przykryło to słodycz buraka i przyjemną konsystencję sera, które super skomponowałyby się np. z lekko podgrzanym miodem i orzechami włoskimi.
Ocena: 6,5; jak będę w Cytadeli to wskoczę tu na lemoniadę
Złapał nas suszniak na spacerze w parku Cytadela. Zajrzeliśmy więc do knajpy Tarasy Cytadeli czegoś się napić, nie omieszkaliśmy również czegoś skosztować.
PLUSY
▶ Dobra, duża i tania lemoniada. Zrobiona ze zmiksowanych cytryn. 12 zł za karafkę dla dwóch osób.
▶ Przyjemne miejsce – cisza spokój, wokół zielono i hipstersko
MINUSY
▶ Danie przystawka „Torcik serowy” czyli camembert jakości President położony na buraku i wsadzony do pieca. Wszystko niepotrzebnie polane zbyt intensywnie pachnącym octem balsamico. Połączenie tych trzech składników tworzyło niezbyt przyjemny zapach i dosyć nieciekawy smak. Jest jakiś pomysł w tym daniu, ale brakuje odpowiedniego połączenia smaku buraka i sera (miód? rozmaryn? orzech?)
Ciekawostka: Naukowcy opracowali wiele różnych sposobów przedstawienia składników, które pasuję do siebie smakiem. Więcej informacji o tej dziedzinie wiedzy znajdziecie tutaj: http://winefolly.com/review/taste-flavor-pairing-chart-combinations/
PODSUMOWUJĄC
▶ Ocena 6: nie było źle, ale wolę zjeść w domu
Orzeźwiająca lemoniada
═══════ Ola ═══════
Sobotnie południe spędziliśmy w parku. Co robi łakomczuch podczas spaceru? Szuka miejsca gdzie może coś przekąsić! Dzięki drogowskazom trafiliśmy do Tarasów Cytadeli.
Zasiedliśmy przy jednym z wielu stolików – lokal jest naprawdę spory, ma sofki, leżaki na mini plaży, ławy. Nie wiem czemu, ale mam słabość do kolorowych kulek – nieważne, czy są to lampeczki, czy duże lampożyrandole. Każdy lokal z takimi okrągłymi cudeńkami ma u mnie plusa.
Zamówiliśmy lemoniadę – duża porcja w dzbanku dla dwojga. Małe zaskoczenie – napój jest biały, nieprzezroczysty (prawdopodobnie po shakerze), ale pysznie orzeźwiający.
Z przystawek wybraliśmy camemberta zapiekanego pod burakiem – mix na tyle ciekawy, że chcieliśmy spróbować. Niestety, danie okazało się niewypałem. Burak i ser sam w sobie były ok. Niestety kogoś podkusiło polać je obficie nienajlepszym sosem balsamicznym. Zupełnie przykryło to słodycz buraka i przyjemną konsystencję sera, które super skomponowałyby się np. z lekko podgrzanym miodem i orzechami włoskimi.
Ocena: 6,5; jak będę w Cytadeli to wskoczę tu na lemoniadę
═══════ Maciek ═══════
Złapał nas suszniak na spacerze w parku Cytadela. Zajrzeliśmy więc do knajpy Tarasy Cytadeli czegoś się napić, nie omieszkaliśmy również czegoś skosztować.
PLUSY
▶ Dobra, duża i tania lemoniada. Zrobiona ze zmiksowanych cytryn. 12 zł za karafkę dla dwóch osób.
▶ Przyjemne miejsce – cisza spokój, wokół zielono i hipstersko
MINUSY
▶ Danie przystawka „Torcik serowy” czyli camembert jakości President położony na buraku i wsadzony do pieca. Wszystko niepotrzebnie polane zbyt intensywnie pachnącym octem balsamico. Połączenie tych trzech składników tworzyło niezbyt przyjemny zapach i dosyć nieciekawy smak. Jest jakiś pomysł w tym daniu, ale brakuje odpowiedniego połączenia smaku buraka i sera (miód? rozmaryn? orzech?)
Ciekawostka: Naukowcy opracowali wiele różnych sposobów przedstawienia składników, które pasuję do siebie smakiem. Więcej informacji o tej dziedzinie wiedzy znajdziecie tutaj: http://winefolly.com/review/taste-flavor-pairing-chart-combinations/
PODSUMOWUJĄC
▶ Ocena 6: nie było źle, ale wolę zjeść w domu
Komentarze
Prześlij komentarz